Нещодавно вийшла чергова«Всесвітній доповідь про щастя», яку щорічно публікує підрозділ ООН з пошуку рішень стабільного розвитку. Трійку найщасливіших країн очолює Фінляндія, потім йдуть Норвегія і Данія. Ці три держави з року в рік ділять між собою пальму першості в питаннях щастя, і журналісти по всьому світу намагаються розгадати їх секрет.

Відкрити завісу таємниці допомагає книга «Хюгге. Секрет датського щастя», видана засновником і виконавчим директором Інституту дослідження щастя Майком Вікінгом. Згідно з основною ідеєю - секрет датчан в тому, що вони використовують концепцію «хюгге». «Хюгге» походить від норвезького слова, що означає «благополуччя, добробут», що безпосередньо пов'язано з відчуттям щастя. Але було б помилкою укладати настільки широке поняття в рамки перекладу. «Хюгге» - це щось більше, це ціла філософія, яка з кожним днем допомагає людям ставати щасливішими, вибудовувати довгострокові шанобливі стосунки, берегти здоров'я і оточувати себе красивими, що дарують відчуття спокою і затишку речами. Про один з найважливіших секретів «хюгге» ми сьогодні поділимося з вами.

Свічки як джерело сонця холодної і довгої зими

«Найпростіший і швидкий спосіб створити «хюгге» - запалити кілька свічок, або, як їх називають на датському, levende lys, «живих вогнів» - йдеться в першому розділі книги. Згідно з опитуванням соціологів, кількість купованих свічок в Данії збільшується пропорційно настання зими - найбільша кількість продажів натуральних воскових свічок доводиться на кінець грудня. Це далеко не випадковість - клімат в Данії не надто відрізняється від українського, і тривалість світлового дня взимку складає всього близько 9-11 годин. Свічки допомагають створити атмосферу затишку, захищеності і тепла. Справжнє, «живе» світло заспокоює і налаштовує на позитивний лад, тому якщо вас наздогнала хандра - запаліть пару свічок, заваріть какао або ароматний чай і смуток почне відступати. Крім освітлення, одне з головних складових високого рівня щастя - міцні соціальні зв'язки. Вчені радять зустрічатися з друзями хоча б раз в два тижні, а використання свічок під час приятельських посиденьок створить довірчу сімейну обстановку і налаштує на щире і відверте спілкування.

Хюгге і безпека

Свічки - це не тільки стильний елемент декору і джерело м'якого освітлення. Не варто забувати, що відкритий вогонь, нехай і невеликий, може бути дуже небезпечний. Тільки за минулий рік львівські пожежники врятували з вогню більше тисячі чоловік. Звичайно, свічки не так часто стають причиною пожежі, як, наприклад, несправне електрообладнання, бита проводка або НЕ загашені сигарети, але правил безпеки варто дотримуватися всім. Після використання свічок необхідно провітрювати приміщення, а також, далеко не зайвим буде встановити пожежну сигналізацію, адже безпека - одна з базових потреб людини. Сигналізація вчасно повідомить про спалах і викличе служби екстреного реагування, адже найчастіше велику матеріальну шкоду пожежі роблять через те, що вогонь помічають занадто пізно.

Датчики вловлюють дим, а контрольна панель миттєво відправляє сигнал в Центр безпеки. Оператори не тільки відразу сповіщають власників нерухомості, але і при необхідності відправляють на допомогу ГШР і зв'язуються з екстреними службами. Сирена ж сповістить всіх, хто знаходиться в будинку про пожежу, що дозволить уникнути трагедії.